Strážnice už zná vítěze v soutěži verbířů pro rok 2014

28.06.2014 23:35

Když jsem do Strážnice jezdívala jako redaktorka týdeníku regionálních novin, musela jsem byt všude. Na titulku šla obyčejně fotka z průvodu, ve kterém se objevovali zajímaví folkloristé z atraktivních zemí. Kvůli tomu jsem téměř nikdy nebyla na celém finále soutěže verbířů. Letos jsem mohla využít svobodného rozhodování. Průvod jsem tedy neviděla ani okem, ale poctivě si odseděla celý program finále verbířů a můžu říct, že celková atmosféra opět neměla chybu.

Mně se opět nejvíce líbili kluci z Břeclavska, protože oni to umí roztočit, a když vidím, jak za nimi létají při tanci ty dlouhé pentle, tak je to prostě fakt potěšení oka… Skvěli ale byli všichni, kdo se probojovali do finále. Radost bylo také pohledět na jejich budoucí nástupce – mladé kluky, kteří dostali prostor v pauze uprostřed programu, kdy se šla porota radit. Byli to vítězové dětských kategorií různých regionů.

Improvizovanou tiskovku s vítězem natočil Radek Bartoníček. Jeho video najdou zajemci zde. A  tady je pro zájemce pár fotek z finálového klání… A jak to všechno dopadlo? Tady jsou výsledky, které zveřejnil pořádající Národní ústav lidové kultury ve Strážnici:

 

Finále Soutěže o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku

V 17:00 hodin skončila Soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku. Ve finále vystoupilo celkem 18 tanečníků. Z dopoledního předkola postoupilo 10 soutěžících, k nim se připojilo 7 vítězů regionálních kol a vítěz ankety diváků. Hudební doprovod tanečníků zajistily cimbálové muziky Burčáci z Míkovic, OLiNa z Hodonína a Šmytec z Brna. V první přestávce pro poradu poroty proběhla prezentace regionu Uherskohradišťsko s krojovou přehlídkou a ukázkou typických regionálních tanců. Druhou přestávku vyplnili vítězové tří kategorií dětské soutěže v podání Tadeáše Tomšeje, Michala Fraštáka a Robina Feldvabela, která se uskutečnila v Kunovicích.

 

Členové poroty:

Ing. Rudolf Tuček (předseda), Josef Bazala, Josef Šťastný, Erik Feldvabel, Tomáš Machalínek, Mgr. Miroslav Vymazal, Ladislav Jagoš, Ing. Štěpán Hubačka, Ing. Petr Vozár

 

Členové seniorské poroty:

Jan Gajda, Ivan Marčík, PhDr. Karel Pavlištík CSc., Jaroslav Švach, Jan Pavlík

 

Pořadí:

1.      místo Stanislav Popela     

2.      místo Aleš Rada

3.      místo Martin Kobzík          

4.      místo Milan Pokorák

5.      místo Pavel Vařecha          

 

Cena ankety diváků: Antonín Žmola, Kněžpole

Cena poroty seniorů: Ladislav Jagoš (Jožíček), za osobní přínos rozvoje verbuňku na Horňácku.

 

—————

Zpět