Reality show

22.10.2013 22:47

S úsměvem, ale možná ještě víc s hořkostí, vzpomínám na porevoluční dobu, kdy se mimo jiné s odporem komentovaly pořady a seriály, jimiž vedoucí komunistická strana krmila prostřednictvím televizních stanic svůj lid. Řekla bych, že čtyřiadvacet let po revoluci jsou lidé krmeni možná ještě většími sračkami než za komančů.

Zájemci dnes totiž mohou kromě "bezva" seriálů z dob totality sledovat také nekonečné seriály současné domácí i zahraniční produkce. Kromě toho se ale také snad na všech televizních kanálech neustále vaří. Nejrůznější pokrmy pod bedlivým dohledem kamer vaří prostý lid i celebrity. Většinou jde o nějaký druh soutěží, aby se "herci" snažili... Tuto "vybranou" společnost televizních pořadů doplňuji nejrůznější reality show.  

V současné době tak například běží VyVolení. Bandu lidí produkce zavřela do baráku prošpikovaného kamerami, kde bojují o pět milionů korun. Na webu občas mrknu, oč tam jde, jaká tam panuje nálada. Zajímaly mne především psychologické reakce lidí zavřených v malém prostoru. Produkce pro ně vymýšlí nejrůznější "hry" a situace, které mají vést k jejich odhalení až na kost, k vyhrocení konfliktů. Hlavním cílem je ale člověka ponížit a vyrazit z něj ty nejnižší lidské pudy. Co si budeme namlouvat, je jasné, že v hraničních situacích je člověk schopný lecčeho a někdo čehokoliv...

Účastníky do reality show láká možnost rychlého zbohatnutí. Vyhrát ale může pouze jeden. Ostatním zbyde jen z ostudy kabát... A tak si říkám, kam nejen ten náš národ, ale svět celkově, spěje. Ať mi nikdo netvrdí, že "to" lidé chtějí! Nechtějí... Je jim to prostě servírováno jako duchovní strava a to je tedy doopravdy v pr...i. Jasné... Nikdo na televizi nemusí koukat, ale když je diváků masově servírován brak den za dnem, tak to prostě musí většinu lidí nějak ovlivnit.

Nevím proč, ale nějak mám dojem, že tady někdo chce, aby většina populace byla stádo tupých ovcí, které se nechají lehce zmanipulovat a ovládat. No nic... Jdu si číst. Ještě, že jsou tady knihy a já si můžu vybrat z přebohaté nabídky...

—————

Zpět